- despre Cluj

Municipiul Cluj-Napoca este situat în zona centrală a Transilvaniei, situat în zona de legătură dintre Munții Apuseni, Podișul Someșan și Câmpia Transilvaniei. Se întinde pe văile râurilor Someșul Mic și Nadăș. Spre sud-est, ocupă spațiul terasei superioare de pe versantul nordic al dealului Feleac, fiind înconjurat pe trei părți de dealuri și coline. La sud orașul este străjuit de Dealul Feleac. La est, în continuarea orașului, se întinde Câmpia Someșană, iar la nordul orașului se află dealurile Clujului. Înspre vest se află o suită de dealuri, iar în interior, se află dealul Calvaria și dealul Cetățuia.

Prin municipiul Cluj-Napoca trec râurile Someșul Mic și Nadăș, precum și câteva pâraie.

Zona din jurul orașului este în mare parte acoperită cu păduri și ierburi. Există două rezervații botanice cunoscute: Fânațele Clujului și Rezervația Valea Morii. În pădurile din jurul orașului (cum ar fi Pădurea Făget sau Pădurea Hoia) trăiește o faună diversificată. O floră foarte bogată se găsește și în interiorul orașului la Grădina Botanică, loc în care și-au găsit adăpostul și unele specii de animale.

Clima Clujului este plăcută, de tip continental moderată. Este influențată de vecinătatea Munților Apuseni, iar toamna și iarna resimte și influențele atlantice de la vest. Trecerea de la iarnă la primăvară se face, de obicei, la mijlocul lunii martie, iar cea de la toamnă la iarnă în luna noiembrie. Verile sunt călduroase, iar iernile în general sunt lipsite de viscole

Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Cluj-Napoca se ridică la 324.576 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (75,71%). Principalele minorități sunt cele de maghiari (15,27%) și romi (1,01%).

Cluj-Napoca este împărțit în peste 15 cartiere, unele dintre ele având și propria primărie de cartier. Ele sunt dispuse circular, în jurul centrului. Acesta din urmă dispune de o arhitectură îmbinată cu măiestrie, în stilurile gotic și baroc. Planurile primăriei din Cluj-Napoca includ dezvoltarea de primării de cartier în majoritatea cartierelor clujene.

Cluj-Napoca are una dintre cele mai dinamice economii din România. În economia municipiului activitatea dominantă este industria prelucrătoare. Principalii investitori străini în municipiu provin din Ungaria, Luxemburg, Italia și Statele Unite. Sectorul serviciilor financiare și cel IT sunt reprezentative la nivel local. Anul 2005 a însemnat dezvoltarea rețelei și diversificarea serviciilor grupului financiar Banca Transilvania, care a deschis 100 de unități, ajungând pe locul patru în țară după numărul de unități. Pe lângă acestea, Cluj-Napoca a dat naștere și altor companii românești importante precum Ardaf (asigurări), Brinel (IT), Farmec (cosmetice), Jolidon (lenjerie), Napolact (lactate), Remarul 16 Februarie (trenuri și material rulant), Ursus (bere) și altele. Societățile comerciale își desfășoară deopotrivă activitatea și în alte ramuri ale industriei, printre care cea alimentară, a construcțiilor de mașini, chimică, prelucrarea lemnului, sticlărie, textile, fainață, domeniile construcțiilor ș.a.

Cluj-Napoca este traversat de drumul european E 60 (București – Oradea – Budapesta – Viena). Pe plan feroviar, municipiul are conexiuni feroviare directe cu toate orașele principale din România, întreținute de compania națională de transport feroviar de călători, CFR. Concomitent există și două trenuri internaționale. Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (CLJ) este amplasat în partea estică a orașului, între strada Traian Vuia și albia râului Someșul Mic (la 6 km distanță de centrul orașului).

Transport Companii de taxi Atlas – 969 Diesel – 946 Nova – 949 Pritax – 942 Pro Rapid – 948 Terra & Fan – 944

Centru marcant de cultură, Cluj-Napoca găzduiește o serie de instituții și centre culturale și educaționale. Teatrul Național „Lucian Blaga”, inaugurat la 1 decembrie 1919, în Piața Avram Iancu, reprezintă cea mai importantă instituție teatrală din Transilvania.  În oraș funcționează, de asemenea, Opera Maghiară de Stat și Teatrul Maghiar de Stat. Tot aici se află și Filarmonica de Stat Transilvania, o instituție muzicală de concerte, înființată în 1955.

Palatul Bánffy, sediul Muzeului Național de Artă, găzduiește multe colecții de artă importante: opere ale artiștilor români, dar și ale unor artiști străini.

Rețeaua de muzee cuprinde, pe lângă Muzeul de Artă, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Farmaciei, Muzeul Satului, Muzeul Mineralogiei și Muzeul Zoologic (ultimele două sub egida Universității). Casa memorială Emil Isac este, la rândul ei, un alt important edificiu cultural.

Un reper important pentru cultura orașului a devenit în anii recenți Fabrica de Pensule, un spațiu de creație și difuzare a artei contemporane, cunoscut la nivel internațional în special pentru artele vizuale.

Câteva case de editură își au sediul la Cluj-Napoca, printre care Dacia, Casa Cărții de Știință, Limes, Biblioteca Apostrof, Eikon,Idea, Grinta, Presa Universitară Clujeană, Echinox, Paralela 45 (filiala), Studia, Clusium, Napoca Star, Renașterea, Sapientia, Kriterion, Argonaut etc.

Festivaluri

 • TiMAF -Transilvania International Music & Art Festival
 • Festivalul Internațional de Film Transilvania
 • Comedy Cluj
 • Interferențe
 • Festival „Temps d’images”
 • Festivalul Internațional de Chitară Transilvania
 • Toamna Muzicală Clujeană
 • Festivalul Mozart
 • Transilvania Jazz Festival
 • Festivalul Peninsula
 • Electric Castle Festival
 • Cluj Arena Festival
 • Festivalul Delahoya
 • Serile de artă medievală din Turnul Croitorilor
 • Festivalul Luminii

Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) este cea mai mare universitate din țară, cu peste 45 500 de studenți în 167 de specializări (din care 98 în română, 52 în maghiară, 13 în germană și 4 în engleză).  De asemenea, orașul găzduiește alte opt universități, printre care Universitatea Tehnică, USAMV, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Universitatea de Artă și Design, precum și un număr mare de licee.

În municipiu se află mai multe biblioteci publice, unele fiind printre cele mai mari din țară. Cele mai importante sunt:

 • Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”;
 • Biblioteca Academiei (filiala);
 • Biblioteca Județeană „Octavian Goga”

Clujul este și un important centru al elitelor din domeniul științei. În cadrul Filialei din Cluj a Academiei Române, își desfășoară activitatea următoarele institute profilate pe cercetarea științifică fundamentală.

Viața religioasă cunoaște vechi tradiții și o mare diversitate în municipiul Cluj. Aici își au sediul o mitropolie, patru episcopii ale diferitelor culte, un vicariat romano-catolic, mai multe sinagogi evreiești, dintre care una vie până în prezent.

Cel mai difuzat cotidian clujean după tiraj este Făclia, publicat în perioada post-decembristă, până în 2007, sub denumirea de Adevărul de Cluj. Principalii săi competitori sunt Ziua de Cluj și Monitorul de Cluj. La Cluj-Napoca apar și alte ediții de Transilvania ale cotidienelor naționale, precum România liberă Ziarul financiarPro Sport sau Gazeta sporturilor.

În mare parte, presa radiofonică clujeană a fost preluată de posturile de radio naționale și retransmite pe frecvențe locale programele de la București și parțial programe locale. Cele mai populare posturi de radio sunt Radio Transilvania Cluj (100% local), Radio Cluj (radioul de stat), Radio Impuls (care retransmitea în trecut Radio 21), Kiss FM, Pro FM, Radio Guerilla (fost CD Radio), Magic FM (fost Star FM, fost Uniplus) și Mix FM.

Important centru medical, datorat și impunerii sale ca un prestigios centru universitar, în Cluj-Napoca funcționează mai multe instituții medicale, clinici, institute și spitale de elită din România.

Cele mai importante cluburi de fotbal din oraș sunt CFR 1907 Cluj și U Cluj. Clubul universitar, înființat în 1919, este găzduit pe Cluj Arena și are în palmaresul său mai multe succese.

Între celelalte echipe cu tradiție se numără echipele de polo pe apă CSM Cluj (clasată pe locul al treilea în Campionatul României la polo în anul 1980) și Viitorul Cluj, echipele de rugby(Universitatea Cluj), baschet (Universitatea Cluj), handbal („U” Jolidon Cluj), volei și fotbal feminin (echipa Clujeana) și echipele de raliu Napoca Rally Team și Hiparion Invest Rally Team. Echipa masculină de baschet U BT-Mobitelco Cluj a câștigat titlul de campioană a Ligii Naționale de Baschet în sezonul 2010-2011. Echipa feminină de handbal U Jolidon Cluj a fost finalistă în Challenge Cup EHF în 2007 și vicecampioană națională în sezonul 2012-2013, în același sezon reușind să se califice în premieră și în grupele Ligii Campionilor EHF. Napoca Rally Academy a câștigat Campionatul Național de Raliuri al României în sezonul 2011 și a fost vicecampioană în sezonul 2012.

Echipa feminină de fotbal Olimpia Cluj este campioana „en-titre”, câștigând ultimele trei campionate ale României (2011, 2012, 2013) și participând în grupele Champions League. Cluj Crusaders este campioana națională din sezoanele 2012 și 2013 la fotbal american.

Nightlife

 • After Eight Cocktail Club – Club situat pe strada Samuel Brassai nr.12, Cluj-Napoca.
 • Arena Sports Bar – Local de fumători, cu 3 ecrane LCD pe care rulează sport, în principal fotbal și preferat de adepții pariurilor sportive.
 • Bamboo
 • Bonjour Cafe – Cafenea, ceainărie, bar cu un adevǎrat gust franțuzesc.
 • Bowling Club – O alternativă la barurile clasice unde se poate juca bowling, biliard si darts având 12 piste de bowling, 3 mese de biliard și mai multe aparate de darts.
 • Diesel Club – cel mai luxos club din Cluj, găzduiește cele mai extravagante petreceri și cele mai dorite concerte.
 • Euphoria Club – Club cu muzică live situat pe strada Paris, nr.51.
 • Gambrinus Pub – Pub studenṭesc.
 • Insomnia Cafe – Un loc de relaxare pentru studenții din Cluj, cu un design impresionant si o ambianță placută.
 • Janis Club – Club studenṭesc unde se serveṣte foarte multặ bere.
 • Krajczár – Krajczár este o cafenea (un Pub), cu muzica bună, atmosfera super.
 • L′atelier Cafe – Cafenea studențeascǎ în centrul orașului care se deosebește prin mobilierul specific.
 • La Solas – Bar frecventat în special de studenții aflați în campusul căminelor Hașdeu din Cluj cu o terasă spațioasă si atractivă.
 • Le General Cafe-Pub
 • Molotov Pub – pub popular situat in zona istorică a Clujului.
 • Obsession Club – clubul cu suprafața cea mai mare din Transilvania, cu o capacitate de 1 000 de persoane, sistem audio performant cu peste 30 de mii de wați și lumini de ultimă generație.
 • Pizza More – Cea mai mare pizzerie din Cluj, cu o terasă de vară de peste 400 locuri, situată în apropierea campusului universitar Babeș.
 • The Jack Pub – Cel mai mic pub din oras.
 • Zorki Photo Cafe – Local plin de fotografie, cafea si muzică bună.